Μαρ 15 2015

Η εξαφάνιση, το bullying και ο εντοπισμός της σορού του άτυχου φοιτητή
Με τον πλέον τραγικό τρόπο έπεσε η αυλαία των ερευνών για τον 22χρονο φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τις 6 Φεβρουαρίου από τα Γιάννενα.

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση του εντοπισμού της σορού του άτυχου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία εδώ και ενάμιση μήνα περίπου απασχολεί τις αστυνομικές αρχές και έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την περιοχή των Ιωαννίνων την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Ο Βαγγέλης, που ενημερώνει πάντα το συγκάτοικό του πού θα πάει και τι θα κάνει του πετάει τη φράση: «Τα κλειδιά να τα πάρω ή να τα αφήσω;» και κλείνει την πόρτα πίσω του βιαστικά. Παίρνει τελικά τα κλειδιά, αλλά αφήνει το μπουφάν, το πορτοφόλι, το πάσο και το κινητό του.

Η μητέρα του τού τηλεφωνεί διαρκώς και γύρω στις 7 το απόγευμα τηλεφωνεί σε κάποιος συμφοιτητές του. «Βρε παιδιά το Βαγγέλη ψάχνω, ξέρετε πού είναι;». Γύρω στις 10 το βράδυ κάποιοι σπουδαστές χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζουν να ψάχνουν. Τα επόμενα 24ωρα Αστυνομία, Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντικές οργανώσεις κάνουν φύλλο και φτερό τον περιβάλλοντα χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και την παραλίμνια περιοχή.
Η Γεωργική Σχολή Ιωαννίνων εκτείνεται σε 80 στρέμματα, από τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο τα 10 στρέμματα. Τα υπόλοιπα είναι ζούγκλα, με καλαμιώνες, εκτάσεις με βούρκο και κανάλια που καταλήγουν στη λίμνη. Ο χώρος ερευνήθηκε τόσο με πεζοπόρα τμήματα όσο και με βάρκα της ΕΜΑΚ, αλλά και με το ελικόπτερο που διέθεσε ο επιχειρηματίας Β. Χήτος, το οποίο μάλιστα πέταξε σε ύψος μόλις ενός μέτρου θερίζοντας τα καλάμια.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα, αξιοποίησαν υλικό από κάμερες ασφαλείας, καθώς επίσης και στοιχεία από το κινητό του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ωστόσο οι έρευνες απέβησαν άκαρπες.

Μέρα με τη μέρα η υπόθεση της εξαφάνισης Γιακουμάκη άρχισε να παίρνει διαστάσεις θρίλερ. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εμφανιζόταν μυστηριωδώς να έχει φύγει ξαφνικά από τη Σχολή που φοιτούσε, δίχως να έχει πάρει μαζί του ούτε το μπουφάν του, ούτε το πορτοφόλι του αλλά ούτε και χρήματα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην καρδιά του χειμώνα. Οι αξιωματικοί που ερευνούσαν την υπόθεση έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι «σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε».

Μαρτυρίες για bullying

Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό της Σχολής. Σιγά σιγά τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν. Συμφοιτητές του άτυχου Βαγγέλη έκαναν λόγο για άγριο bullying που φέρεται να δεχόταν ο φοιτητής. Συγκεκριμένα, ομάδα σπουδαστών από την Κρήτη φέρεται σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν στους αστυνομικούς να υπέβαλλε διαρκώς τον 20χρονο σπουδαστή σε καψώνια. Μιλούσαν μάλιστα για συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο φερόταν με πολύ άσχημο τρόπο στον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή της η Αγγελική Νικολούλη, στις εκλογές ακούστηκε ότι τον έδεσαν σε μια καρέκλα και ότι στο παρελθόν τον είχαν πετάξει από τις σκάλες» θα πει ένας μάρτυρας. «Οι Κρητικοί τον έκλειναν στην ντουλάπα και για να βγει έπρεπε να πει ένα τραγούδι» λέει άλλος μάρτυρας.
Η μητέρα του μάλιστα θυμήθηκε ένα περίεργο γεγονός που είχε συμβεί πέρυσι στις Απόκριες. Μια καθηγήτρια της σχολής της τηλεφωνεί λέγοντάς της ότι επειδή υπάρχουν προβλήματα με κάποια παιδιά της σχολής το συμβούλιο των καθηγητών και ο διευθυντής αποφάσισαν να αλλάξουν όροφο και δωμάτιο το Βαγγέλη. «Δεν συμβαίνει τίποτα μαμά, αστεία κάνουμε» της λέει εκείνος όταν τον ρωτά.

Έρευνα από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργίας

Δύο βδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ενώ στη δημοσιότητα ερχόταν συνεχώς καταγγελίες από συμφοιτητές για το άγριο bullying που είχε υποστεί, τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο, έφτασε το μεσημέρι στα Ιωάννινα. Σκοπός της ήταν να διερευνήσει εάν έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για ενδοσχολική βία στη Γαλακτοκομική Σχολή

Η Επιτροπή διενήργησε έλεγχο. Τα αποτελέσματα της έκαναν λόγο για ενδοσχολική βία. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας ζήτησε την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και ζήτησε να διαβιβαστεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα το πόρισμα για την αξιολόγηση ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων.

Η εμπλοκή Μαρκογιαννάκη

Την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι κάνουν λόγο για εμπλοκή πολιτικού προσώπου το οποίο φέρεται σύμφωνα με τις καταγγελίες να είχε μεσολαβήσει για λογαριασμό της ομάδας των Κρητικών, που φέρεται να ενοχλούσε τον άτυχο Βαγγέλη. Οι φήμες μάλιστα καταλήγουν στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο βουλευτής της ΝΔ, βγαίνει δημόσια και παραδέχεται ότι μεσολάβησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για λογαριασμό κάποιου φοιτητή, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την εξαφάνιση του άτυχου Βαγγέλη.
«Οι γονείς του παιδιού με παρακάλεσαν να πω μία κουβέντα γιατί το παιδί τους είχε κάνει μία αταξία και πήγαν να το διώξουν» είχε πει ο κ. Μαρκογιαννάκης μιλώντας στο Mega, διευκρινίζοντας ότι είχε ζωγραφίσει σε έναν τοίχο την Κρήτη και δίπλα είχε γράψει το όνομα του χωριού από το οποίο κατάγεται.

Παράλληλα, ο κρητικός βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε επικαλούμενος ότι πρόκειται για φτωχούς ανθρώπους, ότι επικοινώνησε με τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης απέκρουσε την παράκληση ενοχλημένος.

«Κακώς πήρα τηλέφωνο τον άνθρωπο, να πάει ο μικρός να ζητήσει συγνώμη και να βάψει τον τοίχο» διεμήνυσε σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου ο κ. Μαρκογιαννάκης στους γονείς του παιδιού, το οποίο θα έδιωχναν από τη Σχολή στα Ιωάννινα.

Η μαρτυρία στον Πειραιά

Στο μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται. Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εθεάθη ζωντανός. Οι έρευνες στρέφονται σε Κοζάνη, Αγρίνιο και στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι. Δίχως όμως αποτέλεσμα. Μία γυναίκα αναφέρει ότι είδε τον εξαφανισμένο φοιτητή στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά. Όπως ανέφερε έμοιαζε ένα αγόρι περίπου στην ηλικία των 20 χρόνων το οποίο έμοιαζε καταπληκτικά στον Βαγγέλη Γιακουμάκη τής ζήτησε χρήματα λέγοντάς της ότι έρχεται από τα Γιάννενα και δεν έχει χρήματα για να βγάλει εισιτήριο για την Κρήτη. Η μαρτυρία της αναπτερώνει τις ελπίδες των ανθρώπων της οικογένειας. Στο πλευρό της στέκονται από την πρώτη στιγμή, απλός κόσμος, οι αρχές αλλά και ιδιωτικοί ερευνητές που προσπαθούν να ρίξουν φως της εξαφάνισης. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου 800 εθελοντές βγήκαν στους δρόμους του Πειραιά κρατώντας φωτογραφίες του Βαγγέλη Γιακουμάκη προσπαθώντας να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό. Απέβησαν όμως και αυτές άκαρπες.

Οι έρευνες στο βυθό της Παμβώτιδας και η σορός του άτυχου φοιτητή

Χθες, δύο δύτες εξερεύνησαν το βυθό της λίμνης Παμβώτιδας μήπως και βρεθεί κάτι. Με κατάλληλο εξοπλισμό και κάμερα βυθού ερεύνησαν προσεκτικά τα θολά νερά της λίμνης χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο, που να μπορεί να αξιολογηθεί. Η αγωνία είχε φτάσει στο κόκκινο. Το ίδιο και τα δημοσιεύματα κατά της ομάδας των Κρητικών που φέρονται να συμπεριφερόταν άσχημα στον άτυχο Βαγγέλη. Ο πατέρας κρητικού σπουδαστή της ίδιας Σχολής, του οποίου η φωτογραφία αναρτήθηκε σε ιστότοπους, κάτω από προσβλητικό τίτλο, μετέβη χθες στην εισαγγελία Ιωαννίνων.

«Πήγα στην εισαγγελία, γιατί το παιδί το δικό μου δεν φταίει πουθενά. Είναι αθώο, ήταν φίλοι με τον Βαγγέλη και τον έχουν εμπλέξει χρησιμοποιώντας φωτογραφία του, που είναι αναρτημένη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο πατέρας.

Την ίδια ώρα που ο θείος του άτυχου Βαγγέλη έκανε λόγο ότι όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Λίγες ώρες μετά σε έναν περίεργο παιχνίδι της μοίρας ο ίδιος έμελλε να είναι το πρόσωπο που θα αναγνώριζε το πτώμα του ανιψιού του.

Σήμερα, λίγο πριν τις 8 το πρωί σε αγροτική περιοχή στον Κατσικά Ιωαννίνων, περίπου 800 μέτρα από τη Γαλακτοκομική Σχολή, ο 20χρονος σπουδαστής Βαγγέλης Γιακουμάκης, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 6 Φεβρουαρίου, βρέθηκε νεκρός.

Η σορός είναι σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση. Ωστόσο, βάσει των ρούχων του εκτιμάται ότι πρόκειται για τον 20χρονο σπουδαστή.

Δίπλα από τη σορό βρέθηκε μαχαίρι, το οποίο εξετάζεται από τις Αρχές. Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί εάν το μαχαίρι χρησιμοποιήθηκε.

Τη σορό εντόπισε ζευγάρι που περπατούσε στην περιοχή και ειδοποίησε την Αστυνομία. Η περιοχή έχει αποκλειστεί.
Στο σημείο βρίσκεται ο ιατροδικαστής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, Θόδωρος Βουγιουκλάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ειδοποιηθεί και οι γονείς του άτυχου σπουδαστή.

Η αστυνομία, πάντως, σε επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει το όνομα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης προκειμένου να ταυτοποιηθεί η σορός.

Related news


About Author


(0) Readers Σχόλιαs


s are closed.

zxc